Maka misi mencari makanan di musim tengkujuh not accomplished.
Tapi Alhamdulillah, misi tertunai untuk 2 jenis makanan
1) Putu Halba
jangan tanya dibuat drp apa sbb ija tahu makan jer. Yg ija tahu ada guna nissey
apa dia nissey, ia seperti gula melaka
kuih ni hanya akan ada pada musim tengkujuh sahaja...
lain lain musin tadak jumpa yerr
Itu pun ija jumpa di Gua Musang masa on the way nak balik
masa tuh hujan... skali ternampak kat tepi jalan...
Incik A'an dah terlajak... ija paksa suruh u turn...
Incik A'an ckp putu kan ada kat selangor...
ija kata ni bukan putu piring... ini putu lain.. rasa dulu
skali makan... RM2 habis kami 3 beranak...Dania tak makan sbb dia tidur
apa lagi makan waktu hujan, makan panas2 lak tuh..
kena pula dh bertahun ija tak makan...
pergh... nikmat sungguh.
2) Ikey Budu
tak der gambar lah pulak..
ikan ni macam ikan jeruk laaa.
tp dia guna ikan kembung sahaja..
kenapa panggil ikan budu? makan ngan budu ker?
Tak der kena mengena langsung dgn budu
ija pun tak tahu mcmana Budu dapat nama...
Makanan feveret ija yg ija WAJIB cari bila balik:
1) Sup Kaki (Gerabox) air tangan ayahanda
Sup air tangan Cikgu Kadir memang tk boleh lawan punyaaa.... cari lah kat perusuk dunia.. mmg tk sama. TERBAEKK.
dimakan bersama ulam bekko, budu, |
nampak tk gearbox dlm pinggan ija? kita lupakan dulu kolestrol.. heheh |
2) Nasi belauk
5 hari kat kampung, setiap kali breakfast wajib makan nasi belauk... taste dia tak sama dgn nasi belauk yg ada di KEY ELL
kat sini takder gulai serati...frust . |
SUASANA ANAK CUCU CIKGU KADIR BERSARAPAN DI RESTORAN DI WAKAF BHARU
yang botak tu cikgu taufik si abg ipar, sebelah kanan incik A'an, atuk nampak tgn jer, belah kiri Wan Chik pastu anak buah si Haziq |
tak lengkap kalau tak der pulut pagi |
Ada satu makanan yang ija dah lamaaa giler tak makan... malah skill makan benda ni pun dah hilang. Anak buah lak lagi terror, mana tak tiap kali balik sure dia kerah uminya nya pi cari...Apakenbendanya?
Taraaaaaaaaaaaaaaaa... ETOKS!!!. Cer citer mana boleh dapat kat negeri lain selain Kelantan. Everybody introduce.. this is Etok Salai
Before and After |
Last but not Least, Lauk Kenduri... Dah lama bebenar ija tak attend wedding kat kelantan. Kebetulan sepupu Papa (ayahanda den lah tuu) buat kenduri nikah anak dia, so dia pun ajaklah rakyat jelata yg ramai ini ikut dia ke kenduri, then kami antara yang terawal.. dah ler ija dan kakak selamber jer pakai jeans n blause sbb kita org tk budget bawa balik baju kurung. Yang lain lain ija tak jeran sbb sama jer kat mana mana negeri tp yg menarik perhatian ija ialah Dalca... Dalca kat kelantan ni memang lain dr yg lain.. nak details kan kelainan dia tuh susah nak terang kan .. kena rasa sendiri. dia lain dari ingredients, rasa dan kenikmatannya... So my pinggan hanya nasi, dalca dan acar sahaja... puas makan.
kolestrol lagi..... balik klang kena diet ooo |
suasana pagi di meja makan ... Menu utama: Nasi Belauk. Happy Papa a.k.a ATUK sarapan dgn anak cucu |
makan bekfes nasi berlauk kat KB pasir tumboh hari tu memang heaven. nampak simple tapi sedap.. nasi kerabu sana pun best. even lauk2 kenduri kat umah adik ipar pun sedap2.. yelahhh sebab pertama kali makan nasi kenduri style kelantan kan.. memang lain lah.
ReplyDeleteetok tu macam best jer.. next time kena carilah kalau gi sana.
nasi belauk kalau beli kat kelantan mmg ori. tp kalau beli kat sini dah kureng..
ReplyDeleteetok tuh sesetengah tempat jer ada... susah dah nak jumpa... kalau nak beli cer cari kat Pasa Siti Khadijah ground floor bhgn kuih muih ...