Pages

Monday, 27 February 2012

SERVICE POSLAJU!

Hari ini ija expecting a parcel from a fren .. ekceli ija order favourite cookies from my x schoolmate.  Pukul 12 tgh td parcel sampai dan nampak sampul mcm terkoyak skit. nevermindlah... bila buka.. skali keluar habuk2.. laaa rupanya bekas cookies tu crack.Bila  di belek belek, bukan 1 crack jer.. ada beberapa.

Ini lah kiriman yg ija terima...retak sana sini dan biskut dah jadi tunggang langgang dah


retak di bahagian atas

ditepi


dan di bawah....
Ija trus ke pantry, bila buka pelekat .. busssh.. trus terkeluar biskut sbb bekas tu ekceli bukan saja crack.. tp memang dah pecah.. hanya bertahan sbb ada pelekat jer


this is how it looks like
So ija transferred the cookies into the new container  .. biskut hanya ada satu atau dua jer yg hancur tp most of them dah lemau...

G.. kalu g baco ni.. seekut G sedak tp tok rangup doh sbb masuk angin...


Ija belek belek borang kiriman ... kan dah tertulis di keterangan Item itu BISKUT!  kalau dah biskut pastinya Fragile!.. mana ada biskut keras macam batu .


Dan di sampul tertulis FRAGILE!


Hmm... should i make a complaint to pos laju?  Bukan nak mintak ganti rugi  (kalau boleh ganti rugi RM1,000.000 noklah jugok) tp utk menjaga kualiti service pos laju... Tapi macamana nak buat report ek? Tak kan ke balai polisss kuutt..

FED UP!

Semakin hari semakin melampau!..
Rasa mcm dah tak sanggup lagi dah
Hari hari nak kena hadap!
Dek kerana ini, mood boleh terbang.

Keluar jer dr Kota Kemuning, masuk je KESAS.. beratur!
BOSAN!
masuk plak NKVE .. que dah start dr flyover kat Shah Alam...
FEDEX! Eh bukan.. FED UP!
masuk plak subang kat tol subang... terhenjut hentut!
EEEEE!!!!
kat kelana jaya pula, semua congested sbb ada construction
nak lalu alternative jalan pun sama jer
Dan jalan jalan nak nyampai ke jln 223 tu.. depends on hari.. ada hari jam teruk ada hari jalan smooth jer..
Hari hari macam tu lah... itu citer KLANG - PJ..
belum PJ - KLANG waktu balik kerja
Semalam lagi teruk... ija masuk kul 9
HR staff masuk kul 9???? mana mau taruk muka???
Semalam colleague (geng datang lambat) dapat love letter 
Alamak.. ija sure ada love letter jgk ni.. mana bleh terkecuali walaupun love letter tu dr HR
so dengan rasa sedar diri dan insaf, hari ini kul 7 sudah keluar dr rumah
masih gelap lagi
TAPI sampai office 8.20... ok lah.. belum masuk LATENESS tp rasa mcm tak der beza
 keluar sebelum ada dan selepas ada matahari...
ingat keluar awal boleh singgah cari breakfas sbb sure sampai awal gak kan
tp tak jugak ada kesempatan utk itu...
Tadi, dah masuk parking, ija termenung jap.... FED UP NYAAAAA!
Di tambah dengan kerosakan SMART TAG yang menuntut ija masuk que di lorong TnG,,,
menambahkan lagi kerumitan pada permasalahan ini...

Angan :  seronok kan kalau jadi lizasurirumah?  Tak payah kelam kabut dan penat lelah di atas jalan raya...

Notakakitangan; Now i'm very very the sleeping... I need refreshment! sapa sapa ada gula gula kasi bukak ini mata skit?

KESAS HIGHWAY

Tuesday, 21 February 2012

ASYIK JATUHHH JER....

Citer 1 :
Hari Sabtu Dania ikut mama gi beli nasi lemak seringgit, tgh mamanya leka menunggu orang bungkus nasi lemak, Dania duduk kat kerusi di sebelah mama, agak dekat ngan jalanraya. Tiba tiba... waaaaaaaaaaaaaaaaaa dgr budak nangis.. la ghupanya Dania jatuh. Kedudukan kerusi yang tak stabil yg berbatu batu + Dania yg tk tahu duduk diam = lebam di pipi dekat mata. Sian anak Mamaa.

Citer 2 :
Hari Ahad. papanya tgh bakar ribs kat belakang... sambil bakar dia cuci laman belakang dapur... air terpercik ke lantai dapur. Dania datang nak menyibuk.

Jangan nak menyibuk... basah tuh nanti jatuh

Dania masuk dan ntah bila dia datang semula tiba2 jer dgr.. Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa  Dania dah tersungkur ..... Kasian anak mama, jatuh lagi

Citer 3 :
Hari Isnin, TIsya citer Dania jatuh lagi kat rumah Mak, bbsitter.. masa nak ambil kasut .

Citer 4 :
Hari Rabu, Incik A'an jemput Dania dr sekolah, and call mama katanya dania jatuh. Ija call teacher Thana... katanya masa Dania nak gi toilet dia terlanggar kaki sorang budak and tersungkur. Katanya luka di bibir dan sedikit berdarah... i can't imagine macamana dia Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.. sbb dania ni pantang luka  apalagi kalau berserta darah, mau habis suara dia nangis + jerit. Setakat waktu sekarang 1.55 ptg, ija belum tgk lagi lukanya... nanti balik ija tgk.

Aduhaiii anak, asyik jatuh jerr ni kenapa?

Setiap kali jatuh melainkan kes pada hari ini, dibawah adalah soal siasat mama kepada Dania :

Kenapa Dania jatuh?

Sebab Dania gedik (tak duduk diam)

sekarang  balasan sebab Dania tk nak  dengar cakap mama , kan mama suruh duduk diam diam?

Tuhan marah sebab tuh Dania jatuh, Dania tk dgr cakap mama


Tahuu puuun tp esok buat lagi... anakkk anaaak

Saturday, 18 February 2012

BUAH YANG SEMAKIN PUPUS - BUOH KATOK PURU



Anda kenal dengan buah ini? Dah berkurun rasanya tk jumpa dgn buah ini.. Tak tahu nama scientific nya (malas nak gugel) tapi yg pastinya kelantan panggil buoh katok puru... hahahah don ask me y and how it got that name tapi pada firasat ija may be because bentuk fizikalnya yg agak menggurtu macam katak puru... wallahualam.

Dolu2 ada tanam kat rumah di kelantan .. agak2 kekuningan skit kami petik dan makan cicah garam kasar... yum yum...

Mungkin buah ni kurang sedap dan kurang glemer utk dikomersil kan...

FEELIN WESTERN FOR BRUNCH @19/2/2012

Ini semua bahana En Azri Ariffin yg suka bebenor menyiarkan gambar lamb rib di facebooknya...Nak cari area shah alam / kelang ntah mana nak cari.. so ija kirim lah kat En Azri tuh. Mahal pun Mahal lah.. Setelah beberapa minggu menunggu maka apa yg dipesan dan dikirim pun sampai lah ttp projek meng Western terpaksa ditangguh kan sebb last week Tisya kena gi camping. So hari ini dengan mood berkobar2 kami melaksanakan misi kami. Inci A'an marinate malam td dan bila overnite nya merinate telah meninggalkan kesan yang sungguh sedap...Ija pesan pada Incik A'an jgn bara byk sgt sbb nak kasi juicy inside...

Dan Inilah hasilnyaa

terbakar skit dibahagian luar tetapi....

very juicy inside

mama dan papa punya plate


Memandangkan  dania tak makan lamb, ija buat kan fish n chip with tartar sos... tapi tisya makan juga one slice of rib....


fish and chip for tisya n dania


Terima kasih kepada En Azri keran sudi jadi supplier rib... kepada   Tulip Leeny  kerana resepi black pepper tetapi ku dah derhaka pada resepi which kak za tambah sana sini...



Thursday, 16 February 2012

JUMPA BLOGGER

Malam tadi ija melayan karenah si Tisya yg tk puas hati selagi tak dapat buku The Twilight Saga : Breaking Dawn. Setelah malam kelmarin sold out kat MPH SACC Mall, malam ni cuba nasib kat POPULAR  Aeon Bukit Tinggi. Unfortunately, Habis Stock.. poor u Tisya... nasib orang yg tak sabar2 kan... betul tak cakap mama. Keluar dari POPULAR... tiba tiba nampak someone... hmmm macam kenal tp di mana yaa?  dia pandang ija, ija pandang dia.. Wallahualam lah samada dia kenal ija ke tak tp ija memang follow blog dia. Bila nampak anak2 nya baru perasan.. Hey... that's  DADDYZIYYAD  .....

Mampu pandang dan tersenyum jer... nak tegur shy shy cat lah i....

Tp seronok dapat jumpa blogger yg femes yg ija follow... best best... tp kalau malam td ija pi tegur say hi laggi best kan... u hv 2 kiut boys la bro..

Thursday, 9 February 2012

DANIA THE SINGER PART 1



When Dania was 3 Years Old... time ni tgh giler sinetron BENCI BILANG CINTA...


video



video

A TRIBUTE TO ARWAH MA

3/2/2012  12 Tgh Malam

On our way home from Tg Harapan Port Klang for our dinner, tergerak hati nak check my Nokia cap Lama if there was any messages from my inbox. There was only 1 message dan message itu betul2 buat ija terkejut :

My dear friend, Sukrina menyampaikan berita that her mom was in coma dan mohon doa dr ija agar dipermudahkan segala urusan. Semua adik beradik dah berkumpul.

Esoknya dalam kesibukan ija dengan urusan anak-anak, mencuri peluang menanyakan khabar Ma. Diberitakan masih dalam keadaan yg sama seperti last night. Orang2 kampung dan sanak saudara dijemput untuk bacaan Yassin. About 12 tghari ija dapat message that Ma sudah menghembuskan nafas terakhir dalam pukul 11.20 mlm. Innalillahinalihahirojiun. Darinya kita datang kepadanya kita kembali.  Ija text sms to Bak dengan ucapan takziah dan semoga Bak tabah menghadapi kepergian Ma.

Ma ialah ibu kepada sahabat Ija, Sukrina. Walau berstatus ibu tiri tetapi istilah TIRI tidak pernah ada dalam keluarga sakinah ini. Keperibadian arwah yg ramah dan mudah mesra membuatkan kami, ija dan Pah begitu dekat dengan arwah. Dan kami amat terasa dengan pemergian Arwah. Last Ija jumpa arwah masa raya tahun lepas. Air mukanya tidak langsung melihatkan betapa dirinya diduga dan di dalam kesakitan. Teramat tabah dan selalu berpikiran positif. Pernah arwah kata pada ija " kito sakit, tp ma tgk org lain lagi teruk".Her spiritual was very strong...

Bak pastinya amat merasai kehilangan isteri kesayangannya kerana sepanjang hayat arwah, bak tidak jemu menjaga, melayan apalagi berenggang jauh. Betapa arwah betuah punya suami yang bernama Bak. Dalam meniti usia usang tanpa isteri di sisi pasti bertemankan kesunyian. Tak apa Bak, I know Che Na tak akan biarkan Bak sorang sorang... Che Na anak yg baik yang akan berkorban segalanya demi Bak.

Untuk :
Bak... Sesungguh nya Allah lebih menyayangi insan yg menjadi kesayangan kita.

My dear fren.. Che Na :  quote ni tk pernah aku lupa "rumah tanpa seorg ibu umpama rumah tanpa cahaya lampu...

Kak Na .... Pasti syurga untuk insan sebaik Ma.. Insyallah

Untuk Kak Tie:  .. pengganti Ibu.....

Fizah : Telah ditakdir kan bukan rezeki Mu utk menatap Ma saat saat akhirnya.. tp doa dan bacaan Yassin dr Fizah tetap mengiringi Ma


Al Fatihah untuk Arwah Ma..

Tuesday, 7 February 2012

KE NEGERI HANG TUAH, MELAKA

Long weekend (weekend + Maulidur Rasul + Thaipusam)  kali ni ija n family jalan2 makan angin. Yelah.. last long weekend dah terperap di rumah, anak2 dah boring tahap gaban dah. So this time kasi happy skit lor. Kebetulan Tisya cuti Tuisyen on Sunday. This time Melacca Trip. Dah byk kali pun ke Melaka tapi disebabkan ada voucher Bayview City Hotel pemberian Mr Boss ija... apa lagi.. grab it! the voucher is with complimentary bfast for 4 (ngan ngam), spa n gym, kakaroke.

We checked in Sunday and checkout Monday. The hotel was ok, the rating is 4 star hotel. The hotel is located at the center of the town tapi nak nyampai ke hotel.. traffic jam nauzubillah. Disebabkan jam yg maha hebat, kami pun makan buah langsat... bak kata org rombau... sosek... kelantan cakap seat lorrr. Incik A'an dah tension dah...Nasib baik dah heavy breakfast kat rumah so anak2 behaved so good. Cuma bila dah masuk kul 4  we all blum lunch .. mula lah masing2 "mamaaaa lapeeerrr!!!?"


The Domo Girls


Domo girls tak sabar nak terjun kolam


After check in kami trus ke keluar jalan jalan cr makan. Hmm kalau dah kat Bandar Hilir... makan akan jadi mahal... Tp perut dah laper ... makan jelah.

Dah kenyang... jalan2 libur lah plak. Then Dania merengek nak naik Menara Taming Sari.. Haiyooo mama gayat lahh.. dia nak jugaaak... Incik A'an surrender sbb dia height fobia.nak tak nak.. mama yg kena layam.. heret Tisya sekali....The fees Rm10 for adults, RM5 for kids. Kata lady kat counter nik + turun takes about 7 minit jer... Dag dig dug bila masuk dan zasss berlepas ke atas menikmati panorama MElaka dr ketinggian Menra atAmin Sari. Dr takut bertukar jadi xcited sbb the scenery was soooo beautiful... Tapi yg tak syiok is kat atas dia berpusing2 bikin kapla ija juga pusing...



Nice view from the top... nampak Pantai Klebang


Then we proceed to replika kapal... dah beberapa kali lalu tp tgk jer lah... so kali ni berpeluang utk stop by, naik dan tgk sendiri apa yag ada dalam kapal... Fees RM3 Adult RM2 Child. Waktu kami masuk dah maghrib so we had a short visit here.. Incik A'an dah penat... tp Tisya and Dania masih lagi aktif...





walaupun dah senja.. budak2 still with their smiling....tk penat ke nak ?

Inside the ship


Balik hotel, rehat n light dinner jap... then kami turun ke karaoke. Masuk ni pun sbb compliment .. kalau tak tk der nya nak masuk karaoke... Syyyyy ada secret.. (this is our first time masuk karaoke....)... tk perlah.. janji anak anak enjooooyyyy


Incik A'an tgh feelin nyanyi lagu apa yer... lupa aaa
i am nobody nobody but uuuuuuuu... nnt ija upload video in the next post

Esoknya, after breakfast, the girls zasss masuk kolam... Swimming time. Tisya dapat kawan baru.. Najihah namanyaa.  Check out dan ada 2 tempat kami nak tuju... 1) Pantai Klebang nak tgk kapal selam... 2) perkampungan portugese.. nak minum jus mangga yg femes... katanyaaa.  Mencari Pantai klebang tak susah.... dalam jam yg teruk, we managed to reach there. Fees RM1 dewasa, RM0.50  child... memey lah muroh sebab bak kata Incik A'an .... dtg nak tgk besi buruk.. hehehe. Cuaca yang panas buat anak2 kurang selesa dan Dania starts to cranky... snap photo here and there... we all pun keluar dr persisiran utk ke next destination.

tk boleh ambik gambar full bikos tooo huge
view dr ekor kapal selam

see... muka muka boring dan tak selesa dek kepanasan yg melampau...

payung tu spoil lerrr....
Dari Pantai Klebang kami meneruskan misi ke Perkampungan Portuguese. Sign Board tidak membantu dalam misi kami sbb tk der nampak Ujong Pasir pun. Finally terpaksa kacau Azman (opismate)sbb dia or melako. Dengan guide yg diberikan kami sampai jugak ke Perkampungan Portuguese. Gerai Jus Mangga sedap CLOSED. Penat2 makan buah langsat nak nyampai ke Perkampungan ini.. sekali tiada apa yg menarik.. nak makan pun was was sbb nampak gaya NON HALAL! Banner Tiger sana sini...Quite frustrated lah sbb after mengharungi jalan yg jam dan berkilo2 of buah langsat a.k.a sesat.. bila dh jumpa nothing interesting kat sini. Tk membuang masa kami pun keluar dr perkampungan ini dan trus menghala ke Air Keruh. Tiba2 masing2 kelaparan, stopped by kat JJ dan we had our late lunch at the JJ food court.




sayonara Melaka.....

Balik dr Melaka trus ke Taman Puncak Jalil... rumah adik. Actually dia ada doa selamat sempena naik rumah baru tp disebabkan short notice, Ija datang lewat skit lah. Dari lewat sikit jadi lewat byk sbb sekali lagi kami makan buang langsat a.k.a sesat. 2 kali berehnti tanya orang finally jumpa puuun. sampai jer dah maghrib... Incik A'an pun dah monyoook... Masa sampai Rayyan tgh moody + cranky dan naim pun dah tidur... Kami makan2 dan terus balik.


Dah penat 2 hari berjalan ... esoknya si kecik Dania kena paksa siapkan homework yg berlambak... si kakaknya happy sebab katanya tak der homework...