Pages

Sunday, 18 December 2011

IKEY BUDU

Wikepedia:

Ikey budu bukey ikey cicoh budu...ikey budu ni kalu oghey luar sebut gak ikey kasey  @ Ikan perkasam. Tapi gak versi kelatey. Ikey budu ni ada puye hujey ngan tekujuh jah... tu lah musim dio, kalu luar musim memey tak dok juppo... tok spo ikey kasey... kemarau ko tengkujuh ko dio ado sokmo.

Ikey budu ni skalo gak dio paka ikey kembung... saiz tuh terpulang pado tuan buat... ado gok dio guno ikey mambong. Caro buat ikey budu kawe tok tahu muko kawe tahu make jah. Kalu kawe tahu buat, siye lah ko tokey ike. Bakpo namo ikey budu , mungkin sebab ia di perap serupo proses nak wak budu... bakali lah..

*****    ******   ***** ***** ***** ***** *****
notakakikanan : sesiapa yg tak boleh nak faham wikepedia di atas... sila ambik kamus warisan cik siti wan kembang... OXFORD DWI BAHASA KELATE - BAHASA MALAYSIA

Hari tuh kak Lin balik kampung ... dapatlah ija merasa ikan budu ni. Ikan ni forever menjadi feveret ija tp musim tengkujuh jer buleh makan sebab pada musin lain, memang tak akan jumpa. Kalau makan lauk ni emmang tak pandang kiri kanan, tup tup dah 2 kali tambah,  amat bahaya kalau benar begitu...

Penyediaan  banyak versi... tp ija suka versi arwah mama dulu...

jom kita tgk rupa ikan budu

nampak mcm ikan biasa jer kan
 Bahan-Bahan:

telur... brapa banyak? tgk pada byk mana ikan

bawang merah or bawang besar, cili.. lagi syiok kalau cili padi

ikan potong dalam 1 inci, masuk dalam bahan2 tadi

Bahan2 di gaul dan ambik ikan yg dan bersalut telur masuk kkan ke dalam kuali panas, goreng sampai garing

bila ikan dah garing, tuangkan bahan2 yang dah dikacau sekali tadi ke atas ikan

mana ikan? dalam telur... perlu ingat jgn letak garam. masa nak makan perahkan asamlimau

Kalau tgh makan tk perasan mak pak ipar duai lalu belakang... jgn salah kan ikan... sapa suruh depa lalu belakang.. memang sahih tk perasan kan.. cer lalu depan... sah sah kita nampak depa lalu kan...

No comments:

Post a Comment