Pages

Sunday, 20 January 2013

MAGGIE KETAM, YUK...

maggie ketam ni femes kat Kelantan
katanya para nelayan yg menciptakan resepi ni
para nelayan ni kan bawa stok maggie mee masa pegi menangkap ikan
bila kat tgh laut, anytime dapat tangkap ketam,
dr makan maggie kosong sedap gak letak ketam
so jadi lah maggie ketam

setiap kali balik kelatan, ija tk berkesempatan nak singgah makan maggie ketam
sbb katanya maggie ketam yg femes dekat TOk Bali
Tp hari tuh tekak terasa nak makan
so bikin sendiri lor
Dan ia memang sedap sangat...


Resepi..

Maggie Kari
bawang merah, bawang putih, halia dan bawang besar di hiris halus
Serai di ketuk
Serbuk lada putih 

tumis bahan2 hiris hingga garing
masukka serai 
letak serbuk lada putih
masukk kan ketam... di golek2 kan
masuukkan air secukupnya dan rempah kari dr bungkusan maggie td
bila menggelegak, masukkan carrot, dan tomato buah
jangan lupa perasa...

tadaaaa dah siaaapp

2 comments:

  1. Saya masa gi KB hari tu, melilau pusing cari tempat nama Tok Bali tu...sebab nak makan maggi ketam ni la...hahaha

    ReplyDelete
  2. tk yah susah susah ke tok bali... jalan kebun pun ada.. hahahah...

    ReplyDelete