Kuzie - ialah makanan di raja atau istana kelantan. Walaupun berasal dr kelantan tetapi tidak semua anak kelantan tahu tentang Kuzie... sesetengah jajahan di kelantan tidak pernah tahu dan apa lagi merasa kuzie. Orang kata (ORG KATA yer) hanya mereka dr golongan NIK sahaja yang tahu tentang masakan ini Wallahualam. Kuzie biasanya akan di masak jika ada keraian, perayaan seperti hari raya, majlis Aqiqah. Kenduri kawin amat jarang org nak hidangkan masakan ni .. mungkin pernyediaannya agak mahal. Selain dari makan dengan nasi, ia sedap di cicah dengan roti atau roti jala
Nasi minyak Tulang
Tidak dijumpai di mana mana negeri. Penyediaan seperti nasi minyak biasa tetapi mengguna kan air rebusan tulang untuk memasak nasidi samping bahan2 tumisan dan tulang yang telah di rebus di masak bersama nasi...
Chewwaaah.. siap dengan Wikipedia tuh....
Al kisahnya, semalam (Ahad) ija dengan rajinnya telah memasak Kuzie match dengan Nasi Minyak tulang.
Tak ada bersempena dengan apa apa sambutan.. sajer nak layan tekak.
Rempah kuzie ada dlm stok, kiriman dr wan chik tempoh hari. Suppose nak buat Hari Raya Haji hari tuh, Tapi disebabkan menu raya haji dh bertukar ke BBQ, so ija simpan dulu rempahnya. Kebetulan BIL request... so ok lah.. ija ajak ipar duai dan adik beradik for lunch. aKta for lunch, ekceli sampai dinner.
Kuzie Ayam (utk 1 ekor ayam)
Rempah Kuzie
-Ija guna yang didatngkan khas dari kelantan, kalau kat sini rasanya ada beberapa jenama but ija not sure
Rempah kuzi yg tk commercialized tp permintaan tinggi di KB |
20 ulas bawang merah (dimayang dan digorneg)
4 labu bawang besar (dipotong dadu dan di goreng)
sepaket hirisan badam - digoreng
sepaket kismis - goreng
suku kilo hati lembu -digoreng
bawang besar dan bayang kecil yg dah digoreng |
kismis, badam dan hati lembu yg digoreng |
1 botol kecil sos tomato
1 tin susu cair
garam dan gula
minyak sapi
minyak sapi tidak ada dlm gambar... terlupa |
ayam 1/2 cooked |
Tumis rempah kuzi dengan sedikit minyak yang dicampur dengan sedikit minyak sapi.
Guna api yang perlahan
Tumisan nampak masak, masukkan sos tomato...
kacau seketika, masukkan susu cair.
Tambah air dengan sukatan 1/2 tin susu cair tadi
masak hingga kuah masak...
masak bahan2 goreng... hingga menggelegak...
masukkan garam dan gula
kalau terlalu pekat tambah kan lagi air
tetapi hati2 jgn terlalu cair
masak kuah hingga betul2 masak baru masukkan ayam yg digoreng separuh garing
setelah dimasukkan susu cair, tomato, bawang2, kismis, badam dan hati lembu |
siap !!!! |
Kelihatan seperti kari tetapi rasa dia 100% bukan kari...
Ni lauk sampingan
sambal belacanamat perlu bg mereka yg mementingkan kepedasan |
setiap hidangan wajib ada vege - acar mentah |
Alaaaaaaaaaaahh.. naper Nasi Minyak Tulang tak de dalam camera ? lupa ambik ker?
Itulah lunch kami hari ahad lepas...bersama ipar duai dan adik beradik...
jom layan gambar budak2 kecik yg lasak hari tuh...
Rayyan Iman yg bakal jadi abang long - my bro's 1st son |
Rayyan tgh "kemas", kakak Dania sedap punya tidur |
Kakak kesayangan Rayyan, Kakak Tisya |
No comments:
Post a Comment