dan antaranya...
Sambal Putik Pauh
Inilah rupa sambal putik pauh. Pauh ialah sama ertinya dengan manga. Dan makna Putik pauh ialah manga yang muda. Resepinya :
Bahan Bahan :
1 biji Mangga muda.
3 ikan kembung sederhana bsarnya (bukan mambong)
cili padi (ikut citarasa kepedasannya)
Garam secubit rasa
Cara nya:
Racik manga muda macam nak buat kerabu manga
ikan kembung di bakar (ija bakar atas stove, tp jgn terlalu kering bakarnya itu)
tumbuk cilipadi bersama garam,
masukkkan manga yang diracik, tumbuk manja manja, jangan terlalu lumat.
Supaya bila makan terasa crunchy manga itu
masukkan ikan bakar yang telah dipisahkan dr tulang
tumbuk atau lenyekkan sehingga sebati dengan cili, garam dan manga
Rasa nya fishy, pedas dan masam
aduh kecur air liur dibuatnya
yum yum yum
IKEY BUDU
mana ikannya... mana budunya???
Ikan budu ialah ikan perkasam... kenapa dipanggil ikan budu... sebab ikan dan budu sama sama kaedah pembuatannya ialah PERAM
Musim Ikan budu tiba bila musim bah / tengkujuh
kan nelayan tak boleh ke laut
so ikan yang ditangkap diperam utk di jual di waktu mereka tak dapat ke laut
kalau dapat makan ikan ni dengan nasi panas , pergh... bertingkek tingkek pinggan nasi
tak payah lauk lain
tapi kalau nak lauk lain dia match dengan masak sardine... kecur air liur kawe
Ikan ni ija kirim kat adik masa dia balik KB hari tuh...
Hanya boleh didapati di Kelatey SAHAJA
IKAN BUDU
Bahan :
Telur - dalam 2 biji
ikan budu - di potong dalam 1 inci
bawang besar - di mayang
cili padi - dipotong kecil
Limau nipis
Satukan kesemuanya di dalam telur. Tak perlu telur sebab ikan budu dah masin
di dalam kuali yang panas, masukkan ikan ... gorengkan hingga garing
kemudian tuangkan telur yg telah dicampur dengan bawang dan cili ke atas ikan
goring hingga masak
Cara Makan :
Tuangkan perahan limau nipis keatas hirisan ikan yg tersembunyi di dalam telur....
Kalau ada kawan kawan yg nak pegi Kelantan, kirim lah ikan budu....
ikan budu berada di dalam telur.....
No comments:
Post a Comment