Pages

Wednesday, 4 July 2012

NASI GORENG DAGING

Ija jarang (eh tak pernah kut) post resepi kat blog sebab ija masak menu simple jer... segan nak post kat blog. Tapi percubaan ija buat olahan pada resepi Nasi Goreng daging berjaya, excited pula nak share resepi di sini.

Nasi Goreng Daging

1/2 kilo daging batang pinang (potong kecik kecik)
5 mangkuk Nasi (hidangan untuk 5 org makan)
1/2 inci halia
secubit serbuk kunyit
6 ulang bawang putih
5 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
sawi
cili hijau besar
serbuk lada putih
garam
telur
Kicap

Aturan:

Part I
Tumbuk 3 ulas bawang putih dan halia. Gaulkan pada daging beserta secubit serbuk  kunyit dan sedikit garam. Masukkan dalam kuali, masuk 1/2 cawan air (utk lembutkan daging) dan didihkan sampai air daging kering. Bila sudah kering, masukkan minyak dan goreng daging sampai hampir garing. (sampai garing pun tak apa)

Part II
Bila sudah hampir garing, masukkan bawang besar yg di mayang, bawang putih ( balance 3 ulas tadi) dan bawang merah yg ditumbuk. bila bawang kekuningan, masukkan nasi.
Masukkan sedikit kicap (sedikit saja, tak mau hitam sangat), serbuk lada putih, sedikit garam (jgn terlalu byk sbb tadi dah letak kat daging)...
pecahkan telur dan masuk kkan sawi....
siap...

tadaaaaa



2 comments:

  1. Eh? macam mana nasik tu jadi bulat macam tu?

    ReplyDelete
  2. kann... macam kubah jer... heheh

    ReplyDelete